Kinderdagverblijf De Bron

Projectbeschrijving

Kinderopvang De Bron is een kleine groene oase, verborgen achter een gevel aan de drukke Bevrijdingslaan in Gent. Op het terrein lagen oorspronkelijke twee panden rug aan rug tegen elkaar. Het ontwerp maakte dankbaar gebruik van deze situering. Het huidige kinderdagverblijf werd opnieuw tweezijdig opgevat. Aan de achterzijde grenst de crèche aan een publieke parking, wat de ‘hand off & ride’ extra comfortabel maakt.
De oorspronkelijke tweepandigheid werd ingezet om de kinderopvang extra présence te geven. De groene binnenspeelplaats vormt het hart ervan en wordt omgeven door ruime loggia’s. Die zorgen voor een open zicht en bieden de nodige bescherming tegen zon en regen. Bij minder weer bieden de overdekte passages ook een welkome uitbreiding van de binnenspeelruimtes.

Aan de ene zijde van de binnenplaats bevinden zich de zes leefgroepen en overige functies. De leefgroepen lopen over in een tweezijdig georiënteerde multifunctionele gang, die de ruggengraat van het gebouw vormt.
De lichte basismaterialen en veelkleurige accenten make van De Bron een fijne en veilige verblijfsplek voor zowel kinderen als personeel.

Opdrachtgever

Stadsbestuur Gent

Locatie

Gent

Regio

Vlaanderen

Status

Opgeleverd in 2018

Vloeroppervlakte

1.515,8 m²

Team

Kinderdagverblijf De Bron is een ontwerp en realisatie van B2Ai en Architectenbureau Van Derbeken

Fotograaf

Bart Heijnens