Psychiatrisch centrum Emmaüs in Westmalle

Projectbeschrijving

De site maakt deel uit van de parktuin van de villa Torenhof te Westmalle. Gebouwd als buitenverblijf in het begin van de 19de eeuw deed het domein vanaf de jaren ’50 dienst als vakantieverblijf voor leerlingen van de stedelijke scholen. De ruimere omgeving is een woonomgeving die aansluit op de centrumfuncties van Westmalle.

Het uitgangspunt voor het huisvesten van deze 60 psychiatrische patiënten voor PVT de Landhuizen is het huiselijk wonen. Dit project wil met z’n kleinschalig karakter en goed overwogen volumespel van de deelgebouwen aansluiten bij de bebouwing van de omgeving. Dit gevoel van huiselijkheid en gezelligheid wordt vertaald in de architectuur door de inplanting (daglicht), het materiaalgebruik (baksteen) en detaillering (raamopeningen, toegangen, terrassen). Zon en daglicht geven energie en hebben een positieve impact op het welzijn.  Zichten naar de groene omgeving en de naar het park georiënteerde cafetaria zorgen voor integratie met de context. 

Het concept van kleinschaligheid en het functioneren van het gebouw zijn evenwichtig en doordacht aangepakt. Er zijn geen lange gangen, wel nissen, rustpunten en richtingswisselingen langsheen ‘woonstraten’.   De leefgroepen zijn herkenbaar en gedifferentieerd.  De kamers zelf kunnen binnen hun contouren op verschillende manieren ingericht worden volgens de noden. Twee of meerdere kamers kunnen samengevoegd worden tot - grotere units, en omgekeerd.  De kamers voor begeleid kamerwonen functioneren apart. De flats voor zelfstandig wonen zijn ingeplant aan de straatzijde.

Het project biedt aan  deze kwetsbare doelgroep een gepast verblijf en begeleiding die normaliserend en niet-stigmatiserend werkt. Het komt maximaal tegemoet aan de gevoeligheden en noden van bewoners, personeel, familie en omwonenden.

Opdrachtgever

Emmaüs vzw - Technische dienst Zoersel

Locatie

Westmalle

Regio

Vlaanderen

Status

In ontwerpfase

Vloeroppervlakte

3.859 m²

Team

B2Ai