Stadsontwikkelingsproject aan het station van Roeselare

Projectbeschrijving

De site ligt in de stationsomgeving van Roeselare en bevindt zich op het kruispunt van twee grote landschappelijke figuren: de sporen met haar bermen en het kanaal met haar oevers.
De groene berm wordt gebruikt als landschappelijke drager. Een overdekte doorgang tussen de gebouwenblokken dient als voetgangers- en fietsverbinding naar het centrum en vormt de aanzet naar het doortrekken van het concept van de groene berm tot in het centrum.

Het programma bestaat uit 3 gebouwen: een gebouw met 63 kleine wooneenheden die aan zorg kunnen worden gekoppeld (A), een gebouw met 25 appartementen, kantoorruimte en beperkte commerciële ruimte (B) en een torengebouw met 22 appartementen en beperkte kantoor- en commerciële ruimte (C). Om maximaal rekening te houden met de context, wordt laag gebouwd bij de Stationsdreef, en hoog bij de sporen. De toren komt op een plek waar hij het minste impact heeft op de omgeving. De 3 gebouwen staan ingeplant op een gemeenschappelijke ondergrondse garage over 1 laag die 130 parkeerplaatsen telt.

In hun architectuur gedragen de verschillende blokken zich als een ensemble met voldoende verscheidenheid en identiteit. Aan de buitenzijde van blokken A en B komt een combinatie van een lichte, beige natuursteen met brons-goud geanodiseerd aluminium voor de bovenste lagen en een genuanceerde, lichte bakstenen sokkel voor de onderste 2 lagen. Aan de binnenzijde van blokken A en B komen er houten gevels. Het hout legt de link met de binnentuinen en zorgt voor een eerder intieme en meer natuurlijke en huiselijke sfeer.
Voor de toren werd gezocht naar een natuurlijke en luxueuze look. Een plint verenigt de verschillende schalen in de buurt, het kroontje krijgt een zekere setback ten opzichte van de buurt. De grote loggia’s en terrassen worden afgeboord met plantenbakken waardoor de gevel heel levendig en groen oogt.  Af en toe zorgen wintertuinen en dubbelhoge terrassen voor extra accenten.
De toren maakt met zijn intensieve begroening de link met het groene bermenlandschap. De toren functioneert als een baken dat deze nieuwe groene oase in Roeselare aankondigt.

Opdrachtgever

Euro Immo Star nv

Locatie

Roeselare

Regio

Vlaanderen

Vloeroppervlakte

Blok A: 6.551,60 m²
Blok B: 6.789,80 m²
Blok C: 3.833,10 m²

Team

BURO II & ARCHI+I

Type

Een zorghotel (appartementen met diensten), een mix van woningen, kantoren en commerciële functies

EPB

Vanwege zijn strategische ligging aan het station wordt de hele site gericht op duurzame kwaliteit. De bewoners en pendelaars kunnen gemakkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer en de bestaande stedelijke voorzieningen. De stedelijke greenway zal over het geheel groeien in de hoogte tot elk verblijf. De passieve ‘groene toren’ zal een sterk signaal zijn naar het ecologisch engagement van de stad toe.