Volksrestaurant, kinderopvang en kantoren zorgbedrijf Kortrijk

Projectbeschrijving

Het gedeeld inzetten van een aantal lokalen en de interessante verweving van de programma-onderdelen binnen één project zal de interactie van de gebruikers bevorderen en positief beïnvloeden. Tegelijk wordt de autonome werking van de diensten of functies in geen geval gehinderd.  Het karakter, de architectuur en de organisatie binnenin het gebouw faciliteert dit en genereert mogelijkheid tot ontmoeting  en polyvalent gebruik.
De samenkomst van circulatiestromen en zichten mondt uit in een kenmerkend gebouw waar mensen werken, ontspannen en elkaar ontmoeten.

Het bestaande beeldbepalend gebouwdeel aan de Doorniksestraat – de voormalige tapijtwinkel Gheysens - wordt behouden, de rest van de gebouwen op de hoekpercelen worden gesloopt.  De transparante pui blijft, wordt zelfs doorgetrokken en geeft zo inkijk in het nieuwe gelijkvloerse volksrestaurant.
Frisheid, gezelligheid en dynamiek in de stadskern van Kortrijk zijn de keywords voor het concept van het volksrestaurant. De uitnodigende mix en speelse toepassing van (recup-)materialen en kleuren zorgt voor het laagdrempelige karakter van het volksrestaurant. Een restaurant waar mensen uit alle bevolkingslagen samenkomen voor een gezonde maaltijd, dat tegelijk een educatief knooppunt is voor kansarmen en behoeftigen.

Het nieuw op te richten zorgbedrijf brengt alle zorgactiviteiten van het huidige OCMW samen in een autonome en verzelfstandige organisatie.  De operationele functies en de administratie worden gebundeld en ondergebracht  in voornamelijk open landschapskantoren, die zich situeren op de 2 bouwlagen boven het volksrestaurant.  Vergaderruimtes worden gedeeld tussen alle diensten.

De kinderopvang voor 45 baby’s en peuters bevindt zich op de bovenste verdiepingen, die een frisse, kleurrijke en herkenbare uitwerking krijgen.
Alle functies hebben een duidelijke afzonderlijke toegang. In combinatie met een goede materiaalkeuze zal het gebouw op de kop van het bouwblok een landmark vormen in de eerder grijze omgeving.

Opdrachtgever

OCMW Kortrijk

Locatie

Kortrijk

Regio

Vlaanderen

Status

In uitvoering

Vloeroppervlakte

2.890 m²

Team

B2Ai i.s.m. Ensemble